Een wandelhangbrug voor de St-Pietersberg


De Waalse minister van toerisme, mevr. V. De Bue, heeft 2,3 mio subsidie toegekend aan het project voor de bouw van een indrukwekkende wandelhangbrug over het Albertkanaal.

Bij de aanleg van het Albertkanaal in de jaren 30 van vorige eeuw werd de Sint-Pietersberg tussen Lanaye (Visé) en Kanne (Riemst) dwars doorgesneden. Zo ontstond de kloof van Caestert, die het plateau van Caestert scheidt van het plateau van het Fort van Eben-Emael. Ook de oude militaire weg die Maastricht met Luik verbond over de kim van de Sint-Pietersberg werd daar toen volledig onderbroken.

De Waalse gemeenten Visé, Bassenge en Oupeye hebben het plan opgevat om deze oude verbinding te herstellen door de bouw van een wandelhangbrug. Deze brug wordt bijna 200 meter lang en zal 50 meter boven het kanaal zweven. De brug wordt een belangrijke nieuwe schakel in het grensoverschrijdende wandelgebied tussen Jeker en Maas. Ook biedt het de mogelijkheid om een nieuwe meerdaagse wandelroute uit te bouwen, waarlangs alle bezienswaardigheden tussen Maastricht en Luik bezocht kunnen worden.

De opening van de wandelhangbrug is voorzien voor het voorjaar 2025.

Dit project kadert in een ruimer plan om in dit grensgebied nieuwe impulsen te geven aan toerisme en aan een versterking van de bijzondere natuur- en landschapswaarden, in samenwerking met de verschillende gemeenten en organisaties uit Nederland, Vlaanderen en Wallonië. De ontwikkeling van dit plan wordt begeleid door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw, in samenwerking met Bureau AirCo.

Meer info:  bart.vandermeeren@sintpietersberg.org

Opening didactisch parcours in het natuurgebied La Frayère in Lanaye (Visé)

Vrijdag 2 februari konden we genieten van de officiële opening van het nieuwe educatieve parcours in het natuurgebied La Frayère ("De Paaiplaats") in Lanaye (gemeente Visé).Dit bijzondere gebied werd door de SPW - Voies Hydrauliques ooit aangelegd in het kader van de werken aan de sluis van Lanaye en is nu een gegeerde broedplaats voor tal van bijzondere vogels en een ideale paaiplaats.

Lees de rest

Opening van Villa Castrum: een nieuw leven voor Hoeve Caestert

Zondag 23 april werd in Hoeve Caestert het officiële startschot gegeven voor het nieuwe eco-toeristische centrum Villa Castrum. De site, die gelegen is op de grens van Wallonië, Vlaanderen en Nederland is eigendom van het Waalse DNF, en wordt gezamenlijk uitgebaat door de natuurorganisaties Natuurpunt (Vlaanderen), Natagora (Wallonië) en Natuurmonumenten (Nederland).

Vanaf nu kun je elke zondag terecht van 14 tot 17u in de pop-up bar.

Lees de rest

3 burgemeesters tekenen charter voor de wandelhangbrug

De burgemeesters van de gemeenten Visé, Bassenge en Oupeye hebben een charter ondertekend waarmee zij zich formeel engageren om van de nieuwe wandelhangbrug van Caestert een duurzaam project te maken dat niet alleen ten goede komt aan de bewoners en bezoekers, maar ook aan de waardevolle natuur en het bijzondere landschap van het grensgebied.

Lees de rest

Waalse subsidies voor de St-Pietersberg

Dinsdag 30 augustus hebben de Waalse minister van natuur, mevrouw C. Tellier, en van Toerisme, mevrouw V. De Bue, de Sint-Pietersberg in Visé bezocht om er hun steun te bevestigen aan 2 grote eco-toeristische projecten voor een totaal van 3,6 miljoen euro.

Lees de rest

Extra Ambassadeurs gezocht

Wij zoeken nog enkele vrijwilligers die een paar keer per jaar een wandeling van de Sint-Pietersberg willen controleren.

Lees de rest

Hinder aan startpunt Eijsden

Door wegenwerken in de Diepstraat in Eijsden is het startpunt (i2) daar tijdelijk niet toegankelijk. De werken zouden nog tot eind juni duren.

Lees de rest

Probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sintpietersberg?

Paaltje weg of route overgroeid? Een probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sint-Pietersberg? Dan kan je nu via deze website een melding ingeven van dit probleem. Onze onderhoudsploegen gaan het dan zo snel als ze kunnen herstellen.

Lees de rest

Mergelland mikt op Unesco-erkenning als Geopark

Het Vlaamse Riemst en de Nederlandse mergelgemeenten kiezen voor een mogelijke erkenning als Geopark.

Lees de rest

40 jaar Sint-Pietersberg

40 jaar Sint-Pietersberg: beleef 40 jaar natuurbeheer!
14 en 15 september 2019

Lees de rest

De eerste koninginnepage gespot

Ook op de Sint-Pietersberg is de eerste koninginnepage gespot! Met de komende mooie weersvoorspellingen heb je kans om vlinders te spotten. Welke heb jij gespot?

Lees de rest

(J)oehoe-geluk op de Sint-Pietersberg

In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg in Maastricht woont een tweede paar oehoes, en ook dat paar heeft twee jongen, laat José Hermens, boswachter bij Natuurmonumenten, weten via Twitter.

Lees de rest

Durf en fantasie vereist!

Stap in de wereld van de blokbrekers en de Musketiers. Ontdek hoe het was om in een schuilkelder te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, of beleef de ultieme stilte en totale duisternis in het 8000 gangen tellende grottenstelsel.

Lees de rest