Reserve naturelle

de la Montagne Saint-Pierre

Lanaye en Lixhe (Visé - Wallonië)

Op de westhelling van de Maas vind je een mozaïek van kalkgraslanden en bossen.

Dankzij het microkllimaat herbergen de kalkgraslanden een weelderige bloemenpracht van typische kalksoorten met poëtische namen zoals het gele zonneroosje, de lenteganzerik of de pimpernel. Maar ook spectaculaire orchideeën zoals het soldaatje of de poppenorchis. Meer dan 500 soorten vliesvleugeligen zijn geïnventariseerd, vooral bijensoorten. Maar ook vlinders, kevers en sprinkhanen zijn zeer talrijk, enkele van hen zijn vrij zeldzaam. Dit is voor vele soorten het meest noordelijke deel van hun verspreidingsgebied. In Lanaye werd in 2005 een frisse, nieuwe permanente natuurtentoonstelling ingericht. Je leert er op interactieve wijze alles over de geologie, de geschiedenis en het ecologisch systeem van dit uitzonderlijke gebied. Het is ook de vertrekplaats voor geleide wandelingen in het natuurgebied.

Praktisch


Beheerder: Natagora asbl
Oppervlakte: 39 ha.
Bereikbaarheid: Place Roi Albert, Lanaye (Visé)
Toegankelijkheid: Vrij toegankelijk op de paden tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden niet toegelaten. Rondleidingen op aanvraag bij de Service Environnement van de gemeente Visé.
Meer info: Natagora asbl | www.natagora.be | 00 32 (0)81 83 05 70   of  Gemeente Visé – Service Environnement | 00 32 (0)4 374 84 94
Tentoonstelling: Maison de la Montagne Saint-Pierre | 00 32 (0)4 374 84 93

Wandelroute door het gebied:
vertrekplaats Eijsden - route rood  (13,5 km)  - blauw  (8,4 km)
vertrekplaats Kanne  - rode route  (11,3 km)
vertrekplaats Lanaye  - route rood  (12,3 km)  - blauw  (7,3 km)

Fietsroute in de buurt van het gebied:
knooppuntennetwerk België – tussen knooppunten 405 en 407

Meer informatie :